MEDIA

EINDHOVENS DAGBLAD:

 

Dochters heropenen goudsmederij

door Jody van den Tillaart. vrijdag 03 oktober 2008

EINDHOVEN – De handen van Merlijn en Myrthe Wijen jeuken. “Heerlijk om weer aan de slag te gaan”, vinden beiden.

De dochters van wijlen Jos Wijen, de goudsmid die meer dan twintig jaar een zaak had aan de Bergstraat in Eindhoven, starten het familiebedrijf opnieuw op. Anderhalf jaar geleden sloot de zaak, toen hun vader aan longkanker overleed. De beide zussen woonden destijds in Haarlem met hun moeder Rascha, die ook weer gaat meehelpen in de winkel.

“We hebben anderhalf jaar nodig gehad om de zaak financieel en ondernemingstechnisch weer op te zetten”, legt Merlijn uit. “Ook hebben we specialistische cursussen gevolgd, bijvoorbeeld om nog mooiere stenen te kunnen zetten”, vult haar zus Myrthe aan. Ze zijn allebei goudsmid. Merlijn wist al op vierjarige leeftijd dat ze het beroep van haar vader wilde leren. “Niet alleen de creatieve kant spreekt me aan. Ook het werken in een winkel heb ik altijd leuk gevonden.” Myrthe daarentegen heeft getwijfeld over haar beroepskeuze. “Ik ben op meerdere vlakken kunstzinnig, dus ik vond het moeilijk om een keuze te maken”, vertelt ze. Ook hun broer, Ramses, is goudsmid. “Hij heeft elders een vaste baan, maar helpt ons wel mee”, vertelt Rascha.

De winkel van Wijen goudsmeden en juweliers gaat morgen om 10.00 uur weer open. De juwelen in de vitrines hebben de broer en zussen ontworpen. Ook ringen, halskettingen en armbanden van de hand van Jos zijn nog te koop. “Mensen willen vaak iets bijzonders. Juwelen zijn emotie, je krijgt of koopt ze altijd voor een bepaalde gelegenheid”, vertelt Rascha. “We proberen samen met de klant tot een ontwerp te komen dat aansluit bij hun gevoel. Alles wat technisch mogelijk is, kunnen we maken.” Naast juwelen verkoopt de familie ook horloges. In de toekomst willen ze ook info-avonden organiseren met stylingadviezen. Merlijn: “Welke sieraden draag je waar bij? Maar we willen onze klanten ook informeren over bijvoorbeeld edelstenen of andere materialen.”

Eindhovens dagblad 8 maart 2011:

 

Druk op de onderstaande link voor een leuk filmpje over de uitreiking van de zilveren postzegel:
Wijen Goudsmeden op de TV:

Wijen Goudsmeden-Juweliers met hun Expositie in het Eindhovens Dagblad:

Wijen Goudsmeden herstelt familietraditie in ere

vrijdag 30 december 2011 | 16:20 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 31 december 2011 | 09:04

Foto: Irene Wouters  vlnr: broer en zussen Ramses, Merlijn en Myrthe Wijen.
EINDHOVEN – Merlijn (32), Myrthe (33) en Ramses (42) Wijen van familiebedrijf Wijen Goudsmeden hebben succes met hun eerste expositie.

Met deze exhibitie wordt een oude familietraditie nieuw leven ingeblazen. Familiebedrijf Wijen Goudsmeden – Juweliers aan de Bergstraat bestaat sinds 1980. Elk jaar toonden goudsmid Jos Wijen en zijn vrouw Rascha hun werk in een expositie. Een traditie, die vier jaar na het overlijden van Jos door zijn kinderen in ere is hersteld.

De tentoonstelling werd een maand geleden geopend. “Voor onze expositie hebben we de lat bewust hoog gelegd, omdat we wilden bewijzen dat wij, de kinderen van Jos, ook uitstekende goudsmeden zijn”, vertelt Myrthe. “We wensten niet alleen de traditie in ere te herstellen, maar ook uit de schaduw van onze ouders te treden.”

De expositie bestaat uit drie delen, waarin de goudsmeden elk een eigen stijl colliers, armbanden, ringen en oorbellen tentoonstellen. De exhibitie, die oorspronkelijk tot 1 januari zou duren, is wegens succes verlengd tot en met zaterdag 14 januari..